Essche Boys A1 VS Willem II

15
november
2016

Auteur: Pleun

We schrijven 12 november. Een koude herfstdag, de dag van de intocht van de Sint en een wedstrijd vol ongeloof.

Na een afschuwelijke wedstrijd vorige week was het weer tijd. Tijd om het goed te maken, tegenover onze trainers, coaches en ons Mariëlleke, mijn trouwste fan.
Voor de verandering stond er Tilburg op ons wedstrijdschema. De stad waar we de afgelopen 13 jaar ongeveer 90% van onze voetbalwedstrijden gespeeld hebben. We hebben vele clubs uit Tilburg voorbij zien komen, maar vandaag stond er Willem II op ons programma. Een clubnaam die mij aan oude geschiedenislessen doet denken uit vervolgen tijden. Maar daar hebben we het nu vandaag niet over. We hebben het over de voetbalclub Willem II, een club dat goed aansluit bij het thema: “De intocht van Sinterklaas” maar daar zal ik – in het belang van Silvana Simons – verder mijn mond maar over houden.

Het was Marco Wagenaars die vandaag mocht beginnen in de basis. Het was Marco Wagenaars die vandaag zijn shirt de eerste helft niet hoefde te bedekken met een trainingsjack en het was Marco Wagenaars die vandaag een sterrenwedstrijd speelde.
Hoe dat dan? Vandaag ontbeerden wij Jacco Vandijk, vanwege het feit dat je gewoon een dag niet kunt. Jacco heeft de laatste dagen keihard gewerkt op de boot van onze goedheiligman, als de nieuwste trend ‘veegpiet’ en kon vandaag er dus niet bijzijn, vanwege het jaarlijkse boottochtje; dit jaar naar Maassluis.
Ook Joost mocht het vandaag weer eens proberen. Na weken geblesseerd te zijn geweest zou hij er vandaag weer inkomen. In de vooronderstelling dat de nieuwe vrouwelijke masseuse hem in zou tapen, moest Joost Scheutjenshet vandaag doen met Quint Den Ouden. Nouja, het komt in de buurt. De rest van onze opstelling was zonder wijziging.

Met de koude lucht gierend langs onze potig gespierde lichamen, en met het fluitsignaal van Jan den Ouden kon de wedstrijd van start gaan. En we begonnen sterk. Net zo solide als de biceps van onze eigen Zoef Zoef. Zoef Zoef op zijn pas gekochte Osaga schoenen van de Scapino. (Het merk schoenen die – naar het schijnt – Lionel Messi ook draagt).
Na weken met tape – om zijn schoen gewikkeld – rondgelopen te hebben moest hij er toch maar eens aan geloven. Dus kocht hij maar de allerduurste schoenen uit de winkel. Met een prijskaartje van 15,- zitten er – aldus Rick Van Kasteren – meestal 4 goals bij inbegrepen.
Maar deze goals haalt hij net. Want binnen de kortste keren moet onze Zoef Zoef het veld verlaten, vanwege een grove overtreding op hem. Op de schouders van Ad en William leunend, strompeld hij het veld af en mag Roel van de Ven voor hem in de plaats komen.
Maar het is niet Koen die de eerste goal maakt, het is niet Luuk en het is ook niet Roel. Het is Marco Wagenaars die de eerste goal op zijn naam kan schrijven. In de 16 krijgt hij hem goed aangegeven. En dan, hij draait naar zijn rechtse en schiet hem op esthetische manier in de rechterkant van de goal. Heel netjes gedaan Marco. Zoals Ben bondig gezegd zou hebben: “In het netje telt.”
Ook Luuk Wolfs – via de rechterkant – waagt het. Met gejaagdheid scheert hij richting goal en waagt het schot. BAM. Vol tegen de bovenste kant van het vangnet achter de goal. Je kunt het ook gewoon zeggen Luuk als je de bal graag wilt halen bij ‘Die van Bergmans’.
En dan mogen de Esschenaren een corner nemen. De bal gaat door de lucht. De keeper anticipeert, gaat de verkeerde kant op en de bal kan via het hoofd van Remi Bekkers in de touwen belanden. 2-0. Een tumult van juichende supporters is te horen in heel Esch. “Huh, wat is dat nu?” denken Rein Bressers en Mell Witlox van achter de kerk, het gejuich horend van over de weilanden “Hoor ik daar nu gejuich van supporters van Esch? Maakt Esch nu een goal? Dat lijkt me onwaarschijnlijk.”
En dus komen Jut en Jul maar eens een kijkje nemen, Mell twijfelend of het weer is voor een korte broek. En wanneer de twee net op hun plek in de dug-out van Esch zitten, scheert Marco Wagenaars weer gewaagd naar voren. “Ge kunt veel zeggen, maar technisch inzicht heb ik wel.” hoor ik Marco vorige week nog zeggen in de auto. Want ja, Marco ziet heel fraai dat het balletje op de laatste man van de tegenstander te kort is, waar hij direct alert op is. En zo kan hij – nadat de keeper ook gepasseerd is – de goal in het open doel schieten. Marco heeft weer gescoord en het staat 3-0!!!
Maar nog voordat de tweede helft beginnen kan maakt Luuk nog even mot met de vlagger van de tegenstander. Een jongetje van maarliefst 9 jaar oud.

En dan komt de tweede helft nog. 3/4 van de lezers zal al afgehaakt zijn, maar we gaan gewoon door. En het was me toch een helft, dus blijf aan mijn lippen hangen. De tegenstander kan er 1 goal uitslepen. Na een fout van Tom Peijnenburg kan de speler doorlopen tot naar de goal. “Doe jij dat bij de varkens ook Tom, die varkens gewoon door laten lopen?!” De tegenstander kan schieten en het is 3-1. Maar de druk slaat weer volledig richting de kant van Willem II. Roel kan hem er – met 270 kilometer per uur – de goal in schieten. En dan begint het geintje. Tegenstanders lopen 1 voor 1 het veld af, zodat Esch uiteindelijk met 11 man tegen een stuk of 7 spelers staan te voetballen. En dan beginnen ze. Er wordt geschopt er wordt lacherig gedaan en er wordt verziekt. Een leuke wedstrijd slaat 180 graden om, en het is helemaal niks meer. Het is – voor de fans – net een FIFA-wedstrijd. Om de haverklap loopt iemand van hun het veld af en zelfs de keeper loopt met de bal 2 keer tot de middellijn. “Niet omdat het moet, maar omdat het kan.”
Iedereen kijkt Jan aan met in zijn hoofd: “Jan fluit maar gewoon af want dit heeft geen zin meer als zij zo doorgaan” En ze blijven maar geinen en ze blijven maar kloten. En dan vinden ze het gek waar al die stereotypes vandaan komen?! In de eigenaardige schouwspel kan Julio nog een goal maken, maar het gejuicht stommelt weg. Niks te maken met de goal, want deze was klasse, maar om nu te klappen en te juichen voor een goal, wanneer de tegenstanders zo idioot en provinciaal te werk gaat, is ook weer zoiets.
En zo wordt er uiteindelijk afgefloten en heeft Esch de winst te pakken. De wedstrijd nog even evalueren in de kantine onder het genot van een lekkere snack uit het vet, een SpaGold en de BonkBonk muziek van Toos Schellekijken we terug op een curieuze wedstrijd. Behalve Stijn, want die moet vroeg weg omdat hij morgen – als keeper – op de bank zit bij het eerste. Kijk eens aan.
We hopen dat Jacco een mooie dag heeft gehad in Maassluit en vele kindertjes blij heeft kunnen maken met snoepgoed en een olijke dans.
Tot ziens weer!